Statystyki odwiedzin

mod_vvisit_counterWszystkie270496

APEL: Emeryckie składki dla NSZZ Solidarność

Szanowni Państwo Emeryci!

Zwracamy się do Was z propozycją rozważenia możliwości uiszczania składek z tytułu przynależności do NSZZ „Solidarność”. Część z Państwa emeryckie składki członkowskie opłaca systematycznie w gotówce lub przelewem, za co bardzo dziękujemy. Zachęcamy, aby w miarę możliwości wszyscy emeryci opłacali składki związkowe. Nasza Solidarność działa i utrzymuje się tylko ze składek członkowskich. Jednocześnie informujemy, że od maja 2013 r. korzystamy z usług Banku BGŻ (Banku Gospodarki Żywnościowej S.A.), Oddział w Kościerzynie, Rynek 20, tel. (58) 694-40-81.

Obecny Nr rachunku: 53 2030 0045 1110 0000 0266 7330

Jak wiadomo wysokość składki jest określana uchwałą finansową podejmowaną przez Krajowy Zjazd Delegatów i wynosi 0,82% kwoty wynagrodzenia pracującego członka Związku. Dla rencistów i emerytów składka miesięczna jest ustalona w wysokości 0,5% renty lub emerytury.

Osobom, które jeszcze nie uiszczają tych składek proponujemy, aby minimalną kwotę stanowiło 5 zł (słownie: pięć złotych) miesięcznie.

Obecnie wygodniej i bezpieczniej jest uiszczać składki bezpośrednim przelewem z własnego konta na konto Związku. Najlepiej ustanowić tzw. zlecenie stałe. Są dwa sposoby, aby takie zlecenie zaczęło funkcjonować. Pierwszy sposób to po prostu tradycyjna wizyta fizyczna w swoim macierzystym oddziale bankowym i złożenie dyspozycji zlecenia stałego u konsultanta (doradcy) w okienku. Drugi sposób nie wymaga wizyty w banku – zlecenie stałe można ustanowić przez Internet na swoim komputerze (laptopie) u siebie w domu pod warunkiem posiadania internetowego konta bankowego.

Banki pobierają niewielkie opłaty za funkcjonowanie zlecenia stałego. Przykładowo Bank Millennium [http://www.bankmillennium.pl] pobiera opłatę w wysokości 0,50 zł za każdy przelew internetowy z tytułu realizacji zlecenia stałego. Niektóre internetowe oddziały bankowe nie pobierają żadnych opłat. Wygoda polega na tym, że nie musimy pamiętać o przelewach – bank wykonuje tę czynność automatycznie w ustalonym przez nas terminie (np. każdego 10-go dnia miesiąca) i przez ustalony okres, np. przez kilka lat. Istnieje możliwość zminimalizowania kosztów opłat. Płatność można ustalić raz na kwartał. Przykładowo przy składce 5 zł kwartalne przelewy w wysokości 15 zł od emeryta kosztują rocznie: 4 kwartały X 0,50 zł = 2 zł. W sytuacji, jeśli oboje małżonkowie (emeryci) opłacają składki to opłata roczna wynosi też tylko 2 zł dla dwojga osób.

Podajemy przykładowe zredagowanie zlecenia stałego:

Z rachunku: 12 3456 7891 2345 6789 1234 5678 (konto fikcyjne)
Na rachunek: 53 2030 0045 1110 0000 0266 7330 (obecne konto KM POiWZK)
Data następnej płatności: 2013-10-30. Data zakończenia zlecenia: 2018-10-30
Częstotliwość co 3 miesiące. Kwota: 15,00 PLN
Tytuł przelewu: emerycka składka miesięczna członka NSZZ S płatna kwartalnie. Płaci: Ewa Kowalska, ul. Rajska 1,
83-400 Kościerzyna (lub SKŁADKA EMERYCKA)
Odbiorca: NSZZ Solidarność KM Pracowników Oświaty
Adres odbiorcy (ulica): ul. Traugutta 7, 83-400 Kościerzyna
Nazwa banku: Bank Gospodarki Żywnościowej S.A., Oddział w Kościerzynie, Rynek 20, tel. (58) 694-40-81
Na rachunek: 53 2030 0045 1110 0000 0266 7330

Mamy nadzieję, że zechcecie Państwo rozważyć dołączenie do grona emerytów uiszczających składki związkowe. W razie potrzeby chętnie służymy naszą pomocą.

Z pozdrowieniami

Michał Gurowski (Przewodniczący KM NSZZ „S” POiWZK w Kościerzynie)
Zdzisław Brzeziński (Przewodniczący Koła Emerytów KM NSZZ „S” POiWZK
w Kościerzynie)